Monday, August 10, 2009

Camping @ teluk senangin

Disebabkan cuti lama kerana tempat belajarku dikuarantin sampai ari selasa ni..jadi aku ngan kengkawan lama aku bincang la pa nak buat cuti-cuti nih kan pe bosan jugak tak de aktiviti nak wat..bincang punya bincang..dapatlah satu idea best..teka pa??Ha,,Camping la..mn da aktiviti karok..itu aktiviti kitorang tak minat langsung..camping site yang dicadangkan ialah teluk senangin..tak jauh pun, kalo dari taiping 1 jam 30 minit je..

.:.Behind the scene to teluk senangin.:.
petang tu dalam pukul 5.30ptg..dah list dah benda pe nak bawa..kebanyakan barang2 ni suma tak payah beli..memang dah ada kat rumah..jadi kami pakat2 dah ambik dari rumah sorang sikit..contoh: gula (aku bawak), teh lipton packet(amin bwk), khemah(izzuan bwk) dll. Jadi, boleh la jimat..benda yang takdak tu kena jugak lah beli..jadi tescolah tempat kami beli barang..barang murah dari jenama tesco tu mmg lah jadi pilihan utama..oh,paling penting ayam tuk masak bbq mlm ni..bhgian sedap dan banyak isi ialah dada..jadi,kami rasa sorang dua ketul ok la kan..yang bestnya tesco ni da bahagian jual barang2 tuk camping jugak..mcm sulfur, kaki tuk masak maggi, dapur gas kecik, dan kalo nak khemah pun ada jual..tp, kami ambik sulfur , 3pcs pisau ngan tmpt masak maggie je..mmg nak angkat dapur gas sekali tp mahal la plak..takut tak cukup bajet lak..habis shopping suma 23 barang yang dibeli dengan RM 76.53..ok la kan complete ngan mknn ringan tuk mkn lam kete pun ada..hehe..tak la lapar sangat nt dapat kunyah2 keropok..Sebelum bertolak, kami sembhyg maghrib dlu kat surau tesco..aku tak leh join berjemaah sbb kena jaga barang la plak..pas smbhyg bru la kami rasa tenang..lepas isi minyak kami bertolak pukul 8.30 mlm sampai teluk senangin kul 10.30mlm..(30 minit singgah smbhyg isyak kat masjid pantai remis)

p/s: total kos hari pertama= beli barang RM 76.53 + isi minyak kete RM 30
.'. RM 106.53

.:.Pasang khemah.:.
Lps sampai je teluk senangin kami mmg excite ngan bunyi ombak dier..sbb kwsn dia betul2 tepi pantai je..camping site untuk berkhemah ialah sepanjang pantai tu la lebih kurang 2km ke dalam teluk senangin tu..so, kami takdak la masalah dengan site yg best tuk pasang khemah sbb suma site mmg best2..lepas dapat site yg cun kami pun sibuklah mmasang khemah kami..mmg tak penat angkat brg pon dr kete sbb kete mmg leh masuk ke dalam camping site kami n kete dpt parking sebelah khemah kami je..pasang khemah tak la ssh..15minit je dh complete suma..tips nk pasang khemah..clearkan dulu tapak tuk dirikan khemah tu dr bnda cam batu,daun dll supaya lantai khemah tak berbenjol-benjol..psg khmh kalo leh dptkan la dkt ngn pokok sbb dpt la berlindung dr panas terik dan embun..pas siap psg khemah jgn lupa lak tarok sulfur keliling khemah..brg2 jgn bersepah2..biarkan site kelihatan kemas dan bersih..baru la sedap mata memandang..

.:.Ayam Panggang a.k.a BBQ dan sosej.:.
Mlm tu..menu mkn mlm untuk mkn mlm tu spt yg telah diplankan petang td ialah ayam BBQ n sosej..

Chef yg telah dilantik serta merta tuk memasak BBQ ni ialah amin..ko da pengetahuan sikit bab memasak ni..mmg ko la yang layak,haha.. Sementara menunggu dia mmbasuh ayam dan mencampurkan rempah ratus..aku dan wan sibuk menghidupkan unggun api..tuk hidupkan unggun api pun tak ssh..sbb kami dh da minyak tanah yg pnting tuk mnghidupkan unggun api tu..cuma buh arang patah2kan bg kecik pastu buh la kayu ke daun kering ke dan bnda yg leh cpt trbakar atas arang..buh minyak tanah sikit..campak api and...siap dapur unggun api!!hehe..leh berbangga dgn pencapaian kitorang mmbuat sesuatu..suma berjalan spt yg dirancangkan..smntara mnunggu arang jd bara..aku smpat lg mkn roti sandwich sbb perut dh berbunyi2..


kosong je..mn da salad pe..saja nk alas perut je..leh la..sementara mnunggu ayam n sosej tu sebati ngan rempah dia..aku tengok unggun api arang kami pun dah ready tuk digunakan..aku pun saja la try letak air tuk wat air teh..


Disbbkan kt situ tak dak sumber air yg bersih..jd air tu kami ambik dari air mineral yg kami beli td..lepas 30 minit air dh menggelegak..huh,cayalah dapur arang tu..kini tiba lah giliran ayam dan sosej bersalut rempah yg sudah ready tuk dipanggang lak..nk panggang ayam BBQ x perlu api besar..bara api pun dh ckup..api besar wat dlm aym tu jd mentah je..


amacam terliur tak ngn ayam bbq kami??haha.. seriyes time ni bau wangi ayam bbq tu mmg buat perut aku jadi tak reti nak senyap..ye aku mengaku aku mmg pelahap orangnya..roti mn cukup..sementara tunggu ayam tu masak..elok la kami ready tmpt tuk hidang mknn kami..


tengok tu pencahayaan tu dari sbnrnya dtg dr pelita mix cahaya bulan..janji leh nmpak mknn sdh la..nk mkn tmpt gelap leh jugak paling kuat pun termkn taik kelawar ja..tu kalo ko nk jadi keluang man la..lepas ayam dan sosej td dh garing..leh la dihidangkan dan susunan mengikut selera korang..


tadaaa....!!huh..ni la hasilnya..thanks to chef kita yang telah berjaya menyelamatkan kami dr kebuluran mlm tu..tambah2 aku mangsa kebuluran tahap kritikal..lps bc doa..kami pun mencekik dgn sopan..ni gmbr ori time merasmi mkn ayam bbq..


dh hbis dh berlakon sopan depan kamera..gmbar selanjutnya tidak ditangkap sebab terlalu gelojoh kot..

.:.Sembang2 larut malam.:.
Lps mkn mn bleh blah mcm tu je..kena la bersihkan pinggan yg guna td tu..tips jimat air:-jangan guna air langsung basuh pinggan..lap je ngan surat khabar..sapa kata tak bersih??kalo korang tak caya try la..terjamin mudah..



jgn lupa barang2 yg digunakan tuk membuat ayam dan sosej bbq td..kalo tak kemas tau tak binatang pa yg datang nt??ha..kalo tak khrok2..serigala..atas sikit rimau je yg tolong kemaskan tuk korang nt. Mlm tu salah sorang kena jaga sbb kami tidur kt luar khemah..tujuan kami tidur kt luar khemah sbnrnya nk menikmati keindahan pantai dan langit wktu mlm..ye la bukan senang dpt peluang tidur luar ni..aku kecik2 dlu pun penah sekali je tido kt luar..time tu pasal aku takut nk balik rumah kena pukul sbb gi mandi sungai time hujan..aku tidur kt kapal gelongsor taman permaianan..hari ni aku dpt tidur kt luar siap da khemah lg..huhu..


Mlm tu aku org first yg kena jaga..spnjg jg tu x da la pa2..cuma pelita ni selalu berjelaga la..aku tak tau kenapa..kena selalu lap tidak tak nmpak dah cahaya dia..ni wan bwk dr rumah ni..mmg sekali isi minyak tanah leh tahan sampai 2 hari..kami dh rncg lps ni kalo gi camping lg kami nk buat obor lak..settle masalah..

.:.Menu Pagi: Roti Sardin 3 rasa.:.
Pagi tu..kami terbangun sendiri bila terdengar bunyi ombak kuat memukul pantai..waktu pg pukul 7.30 pg air tgh pasang..patut la ombak kuat tak ingat..huh, citer pasal menu kami pg ni ialah roti sardin 3 rasa..mesti korang tak penah dengarkan??tu la yg best pasal camping ni resepi yg di cipta suma ikut suka hati je...aku tak penah dengar pun orang mati tersilap makan lam aktiviti bercamping ni..kecuali la kalo tarok sabun basuh tangan dalam menu korang tu..ok, lebih kurang mcm ni lah caranya nk wat sardin 3 rasa versi terbaru ni..first sekali masak lu sardin tu atas dapur arang..


Next..bakar tuna pulak..


tengok tu tekun tu diorang masak..kepada pembaca2 perempuan bleh la sapa nak jd calon diorang..sapa dapat korang tak yah lagi masak seumur hidup dh.. aku bab2 memasak ni mmg kureng sikit la..


Bila tuna tu dh masak..sardin dah masak..campurkan sekali kedua2nya lam satu bekas..pastu buh ayam bbq yg dipotong kecil2..masuk jugak sekali sos tiram dan sos thai adilah ke dalamnya..dapat tak menu dia..yg kata 3 rasa tu adalah rasa sardin+rasa tuna+rasa ayam bbq la..rasa sos tiram dan sos thai tu sampingan je..amacam ni dh ready leh mkn dh ni..sedap ke tak mai sini aku cuba,haha..mmg bab mkn aku terer..


tu lah aku dah tercongok depan diorang dari td..tunggu mknn siap..haha,mmg mls betul..tau mkn je.. disebabkan lidah aku ni dianugerahkan mmg terer dalam bab2 merasa..so aku pun dgn bangganya merasmikan rasa roti 3 rasa ni.. jeng2..


tgok la betapa teserlahnya kepandaian aku dalam bab makan ni..dan tiba lah masa untuk gigit tuk mengetahui rasanya..


Ummph...??...sedap doh!!!caya la bro2..korang mmg terer masak la..2 thumb tuk korang dua! dan tak lupa jugak aku yg telah bersusah payah menilai resepi terbaru korang ni (ehem..tak bleh ke aku berbangga dengan diri sendiri??)..

.:.Pantai teluk senangin.:.
Lepas makan dan kemas pinggan..aktiviti seterusnya apa lagi mandi pantai la..memang best main ombak..mmg ombak dia tak sama mcm ombak kat teluk batik..ombak kat sini lagi kuat and ganas..kami tak dak masalah ngan berenang sebab kami bertiga mmg terer berenang pun..dah penat main ombak..kami penatkan lagi diri dengan aktiviti seterusnya iaitu building a sha's sand castle..


Aktiviti ini la yang akan menilai sejauh mana kesenian tangan korang tu..buat sand castle at first mmg mcm harem je,,asyik2 runtuh..tp bila dh tau punca dia ok la..mmg bidang seni ni mmerlukan kesabaran yg tinggi jugak la..time ni la nak menilai tahap kesabaran korang..tengok..nmpk mcm permaianan kanak2 je buat istana pasir untuk puteri sha ni kan?..tapi kalo tengok balik mcm2 pengajaran yg kita leh dapat dengan wat benda ni..terpulanglah kepada korang tuk menilainya.. habis melalut..Inilah hasil dari kesenian tangan kami khas tuk gadis bernama sha..


"tuan puteri hamba bertiga sudah menunaikan hajat tuan puteri supaya membina istana tuk tuan puteri sebagai tanda cinta kepada tuan puteri di pantai teluk senangin ini..jadi antara kami bertiga siapakah tuan puteri pilih untuk dijadikan teman hidup??" dah mcm laksamana do re mi la pulak..

.:.balik taiping.:.
dah habis la aktiviti camping kami..sepanjang kitorang kat teluk senangin ni mmg sangat best dan berbaloi lah..dan sebagai kenangan aku tulis perkataan taiping besar2 kat pantai teluk senangin tu..


tp aseymen..tak dapat tangkap full..sbb besar sgt la..

p/s: total kos hari kedua = beli nescafe ais+milo ais 2
.'. RM 4.50
Total kos keseluruhan sepanjang camping = hari pertama RM 106.53 + hari kedua RM 4.50
.'. RM 111.03#

6 comments:

Anonymous said...

teluk senangin mcm best camping, x ramai orang ye? Tanya skit, ada x monyets or anjings yg usha mcm nk berkenalan kat campsite korg?? hehe..

bujang said...

mmg best..rasa macam lam citer survivor..ramai gak family camping kt situ untuk release tension or yang nak menikmati suasana pemandangan laut malam tu.. pinggir pantai dia panjang ke dalam..so, tak ada masalah tak cukup campsite..

hmm,anjings dan monyets memang ada yang bajet cun..dia cuma nak curi barang je sebagai kenangan..so,kena la sorang jadi guard standby parang kalau dia ..

bujang said...

dekat

Anonymous said...

cool! i'm heading there now.. panas membakar matahari ni, kenot tahan! klu mai TS dlm masa tdkat ni ketuk2 la pintu khemah ye ;p

bujang said...

ok...no problem...

Mohammad Syakir Hassan said...

amik air dari mana...ade sumber air bersih x kat sana?